مقاله

مقاله

۱۶ مهر ۱۴۰۱

کامودیتی چیست؟

 

کامودیتی ها در برگیرنده طیف وسیعی از کالاها است که  در بازار خرید و فروش می شوند.به عبارتی دیگر کالا یا خدمتی در مقیاس فراوان در بازار وجود داشته باشد

کالایی که قابلیت معامله با کالاهای مشابه را داشته باشد. غالبا بنزین ،نفت ، سوخت جت،برق، روغن های خوراکی، سیمان ،گرانولف کود شیمیایی و بطورکلی مواد خام جزءکامودیتی ها محسوب می شودولی در کل موادی که در مورد پردازش نیز قرار گرفته اند نیز می تواند جژئ مواد کامودیتی ها باشدنام دیگر کامودینتی ها کالای اولیه استبه به بازار کالا معروف است.

کامودیتی‌ها کالاهایی هستند که در زندگی روزمره از آن استفاده یا به عنوان یک دارایی، در بازار خرید و فروش می‌کنیم. ویژگی اصلی آن‌‌ها که بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد قیمت است. قیمت کامودیتی‌ها به طور مستقیم بر قیمت کالاهای نهایی تاثیر می‌گذارد و از این جهت برای اقتصاددانان حائز اهمیت است. به این ترتیب می‌توان کامودیتی را به گونه دیگر نیز تعریف کرد و اصطلاحا کالا یا خدمتی را که در تمام بازار خود، دارای ویژگی‌های کیفی تقریبا یکسانی است و جز قیمت نمی‌توان تفاوت دیگری بین نمونه‌های آن پیدا کرد، کالای اولیه یا کامودیتی نامید.

 انواع کامودیتی ها

به طور کلی کامودیتی‌ها در دو دسته زیر قرار می‌گیرند:

۱-  کامودیتی سخت

۲-  کامودیتی نرم

به آن دسته از محصولاتی که به صورت طبیعی در طبیعت وجود دارند مانند نفت، طلا و کامودیتی سخت می‌گویند و اکثر محصولات کشاورزی مانند ذرت، سویا، گندم و در دسته کامودیتی‌های نرم قرار می‌گیرند.  از ویژگی کامودیتی‌های نرم این است که به علت حساسیت بالای این محصولات نسبت به تغییرات اقلیمی و آب و هوایی در اکثر مواقع تغییر قیمت‎‌های فصلی در بازار این دسته از کامودیتی‌ها دیده می‌شود

ویژگی کامودیتی‌ها چیست؟

همان‌طور که در تعریف کامودیتی گفتیم ویژگی اصلی کامودیتی قیمت است که در این بازار کاملا به عرضه و تقاضا وابسته است. زمانی که هیچ تولیدکننده‌ای در بازار نباشد قیمت تمام شرکت‌ها یکسان هستند و کامودیتی‌ها از لحاظ قیمتی تفاوت خاصی بین‌شان نیست؛ در این حالت، قیمت بر اساس فرصت‌های بازاری و تقاضا تنظیم می‌شود البته این موضوع باعث رونق بازار دلالان می‌شود.

از ویژگی‌های دیگر کامودیتی‌ها این است که دارای معیار و استانداردی برای اندازه‌گیری هستند. یعنی هر کامودیتی باید حد استانداردی داشته باشد که برای واحدهای اندازه‌گیری مانند وزن، چگالی و معمول و یکسان است. به همین جهت محصولاتی چون الماس که منحصر به فرد و یکتا هستند به علت نداشتن این ویژگی در دسته کامودیتی‌ها قرار نمی‌گیرند.

ویژگی دیگر کامودیتی‌ها ارتباط آن‌ها با پول است؛ زیرا در گذشته کامودیتی نوعی روش برای پرداخت به حساب می‌آمد. ابتدا از مروارید به علت گرانبها بودنش برای پرداخت قیمت کالاها و سرویس‌ها استفاده می‌شد تا این که بعدها، فلزات ارزشمندی چون نقره و طلا، جایگرین شدند. چندی بعد به علت کمیاب بودن نقره و طلا از پول تعهدی که پشتوانه طلا داشت و پس از آن از پول استفاده شد.

کامودیتی‌ یک ابزار اقتصادی عالی به حساب می‌آید و با وجودی که امروزه جایگاه خوب و مستحکم گذشته خود را در سیستم‌های اقتصادی ندارند اما آن‌ها محصولاتی هستند که مردم و صنعت همیشه به وجودشان نیاز دارند. بنابراین نه می‌شود آن‌ها را حذف و نه با موارد دیگر جایگزین کرد.

عوامل موثر بر بازار کامودیتی‌ها

کامویتی ها با اقتصاد کلان رابطه مستقیم دارد. مولفه های مثل عرضه و تقاضا و تغییر موجودی انبارها یا تنش‌های سیاسی و ریسک‌های مرتبط با آن بر کامودیتی ها اثر گذارند.  همچنین عواملی چون : 

  1. میزان عرضه و تقاضا
  2. میزان تولید، وجود محدودیت‌ها و موانع بر سر راه تولیدکنندگان اصلی در جهان
  3. شاخص دلار
  4. تغییرات ذخایر یا انبار کالاها
  5. سیاست‌های پولی و مالی دولت‌ها و بانک مرکزی کشورهای مهم و تاثیرگذار مانند چین و آمریکا
  6. شاخص‌های مهم اقتصادی کشورهای موثر
  7. کاهش ارزشدلار در برابر سایر ارزها مخصوصا یوآن و یورو  
  8. کاهش نرخ بهره در اقتصاد کشورهای قدرتمند جهان
  9. اتخاذ سیاست‌های تقویت کننده و مفید در عرصه کامودیتی‌ها
  10. وقوع رخدادهای طبیعی یا سیاسی که به نحوی بر عرضه کامودیتی‌ها تاثیرگذار است

 

عوامل نامبرده بر رونق بازار کامودیتی‌ها اثرگذار است و اگر عکس موارد بالا رخ دهد، شاهد افت بازار کامودیتی‌ها خواهیم بود. لازم به ذکر است که وضعیت اقتصادی کشورهایی که مصرف‌کننده عمده کامودیتی هستند بر سایر شاخص‌ها تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال مدتی به علت سرد شدن اقتصاد چین بازار کامودیتی بی‌رونق و در رکود بود زیرا چین تقریبا ۵۰ درصد کامودیتی‌ها را مصرف می‌کند. به همین منظور برنامه‌ای برای توسعه چین و رشد زیرساخت‌ها و مسکن در این کشور هدف‌گذاری شد که این کار سبب رشد مصرف کامودیتی شد. در واقع اقتصاد جهانی امیدوار است با کاهش تنش‌های تجاری بین چین و آمریکا وضعیت اقتصادی بهتری رقم بخورد و رشد تقاضا برای کامودیتی‌ها به وجود بیاید.

 


پست های مشابه